IMG-20211217-WA0039

Rol Kraamverzorgende

Wat komt die vreemde vrouw eigenlijk doen?

Bij de bevalling

In hoeverre de kraamzorg bij de bevalling betrokken is, ligt aan de keuze van de locatie.

Als je in het ziekenhuis of in een kraamhotel bevalt, zal daar personeel van het ziekenhuis of het kraamhotel assisteren.

Heb je gekozen om thuis te bevallen? Dan ontvangen wij graag een melding als de verloskundige heeft geconstateerd dat jij aan het bevallen bent, de zogeheten “rommelmelding”. De Rommelmelding krijgen wij bij een thuisbevalling graag via de telefoon. Dit om te zorgen dat jouw kraamverzorgende al paraat staat om te komen assisteren.

De verloskundige zal ons, na jouw rommelmelding, tijdig bellen om bij de bevalling te assisteren. Zo werkt jouw geboorteteam optimaal samen!

De kraamverzorgende is bij de bevalling aanwezig om de verloskundige te assisteren bij zogeheten calamiteiten als bijvoorbeeld een bloeding of reanimatie. Gelukkig is dit vaak niet nodig voor dit onderdeel, maar is de aanwezigheid van een kraamverzorgende alsnog gewenst. 

Zij zal 2 uur na de geboorte van de placenta blijven om te controleren hoe jouw baarmoeder samentrekt, je vloeien verloopt, je hartslag stabiliseert, je te assisteren bij de eerste keer voeden, jou helpen douchen, de nachtinstructies als verschonen/aanleggen/temperaturen uitleggen zodat jullie de eerste uren alleen vol zelfvertrouwen door zullen komen.  Verder wegen wij jouw baby en maken iets te eten voor jou en eventueel je partner.  Zij zal jou in een opgeruimd huis en in een schoon bed achterlaten. Zo komen jullie de eerste uren, tot onze zorg volledig start, zelfverzekerd door!

Wil jij liever geen kraamzorg bij jouw bevalling aanwezig? Overleg dit dan goed met jouw verloskundige, omdat zij er bij complicaties alleen voor staat. Komen jullie samen tot de conclusie liever geen kraamzorg bij de bevalling aanwezig te hebben? Geen probleem, maar laat ons dit even weten! Zo kunnen wij de thuisbevallingen beter bezetten qua personeel. De kraamverzorgende zal dan haar zorg starten na jouw bevalling als dit gedurende de dag het geval is. Beval je in de nacht zonder kraamzorg  i.o.m. de verloskundige? Dan start onze zorg tussen 8.00 en 9.00 in de ochtend. De verloskundige en jouw naasten zullen dan de zorg dragen voor de eerste uren na je bevalling zoals je kindje op temperatuur krijgen en houden, jou douchen, helpen bij het plassen en bijvoorbeeld de bevalwas aanzetten. 

Hoe lang is de Kraamweek?

In de eerste 8 dagen na je bevalling heb je recht op kraamzorg.

Dit betekent dat als je een nachtje in het ziekenhuis verblijft je nog 7 dagen kraamzorg krijgt en bij 2 nachtjes in het ziekenhuis nog 6 dagen kraamzorg krijgt ect. ect.

In Nederland heeft een kraamvrouw recht op 24 uur kraamzorg in 8 dagen ofwel 3 uur per dag, maar hier kijken we naar de behoefte en ruimte in de maand waarin jij bent uitgerekend. De basisuren bij borstvoeding is dan ook 49 uur voor 8 dagen en 45 uur bij kunstvoeding.

De kraamverzorgende zal de zorg invullen aan de hand van de afspraken die vastgelegd zijn bij de intake. Deze afspraken worden aan het begin van de week nogmaals met jullie doorgenomen om te zien of er nog aanpassingen nodig zijn.

Op medische indicatie kan de verloskundige 2 dagen bij-indiceren. Denk hierbij aan een kindje wat nog niet voldoende aankomt of een infectie die in de gaten gehouden moet worden. In deze 2 dagen komen we hoogstwaarschijnlijk kortere dagen en doen wij alleen nog de medisch noodzakelijke handelingen. 

Standaard taken van de Kraamverzorgende

De kraamverzorgende zal elke dag de controles van de kraamvrouw en de baby uitvoeren. Dit zijn aardig wat controles als temperatuur, pols, baarmoederstand, gewicht, uitscheiding, alertheid, conditie en zo kunnen wij nog wel even doorgaan. Zij zal jullie leren hoe je de baby het beste kan verzorgen en kijken hoe deze verzorging het best aansluit in jullie dagelijks ritme.

Daarnaast kijkt zij mee met de voedingen en zal hierbij aanwijzingen geven om de voeding op peil te houden en jouw lichaam zo min mogelijk te belasten. Houdingen, ritme en techniek zal aangepast worden op behoefte van moeder en kind.

Ook je partner zal opgeleid worden tot volledig verzorger en mochten er al andere kindjes zijn dan worden deze betrokken bij de zorg voor de nieuwe baby! Wij vinden het erg belangrijk om het volledige gezin bij de zorg te betrekken ook wel: Family Centered Care genoemd! ofwel Gezinsgerichte zorg.

Dit alles gaat in samenwerking en overleg met de verloskundige.

Verder zal de kraamverzorgende elke dag het sanitair bijhouden mits er volledige uren worden afgenomen en een aantal keer in de kraamweek je bed verschonen in verband met infectie preventie en andere huishoudelijk taken afstemmen op de wensen en mogelijkheden.

Zorg gaat altijd voor huishouden. 

Zoek jij vooral huishoudelijke hulp in de kraamweek? Vraag dan vrienden of bekenden om je hierbij te komen helpen en zeg vooral de interieurverzorgster niet af!